Seuran historia

Tällä sivulla voit tutustua seuramme historiaan. Olemme koonneet tähän seuran alkuvuosien historiaa ja jotakin myös yli 40 vuoden matkan varrelta, mutta valitettavasti paljon jää puuttumasan. Siksi täydennämme tätä sivua sitä mukaan, kun saamme kerättyä uutta aineistoa. Jos sinulla on kuvia tai tarinoita seuramme eri toimintavuosilta, niin ota yhteyttä seuran puheenjohtajaan (Juha Kreus, 0400-627 367 tai juha.kreus at jkatampere.fi).

Historia on jaettu kahteen osioon: Tampereen Shotokan Karate-Do ry ja Japan Karate Association Tampere ry. Tämä siksi, että Tampereen Shotokanin päävalmentajana toimi edesmennyt sensei Willy Ortiz ja puolestaan JKA Tampereen päävalmentajana sensei Juha Kreus. Seura on aina vahvasti vetäjänsä näköinen, joten muutoksia on tapahtunut paljon, mutta silti emme ole luopuneet traditionaalisesta karate-do:sta vaan vaalimme edelleen sensei Ortizin perintöä. Ilman sensei Ortizin vuosikymmenten pyyteetöntä työtä kukaan meistä ei olisi näitä sivuja lukemassa eikä harjoittelemassa aitoa ja alkuperäistä japanilaista karatea.

Tampereen Shotokan Karate-Do ry

Perustaminen
Tampereen Shotokan Karate-Do ry perustettiin 8.2.1980. Seuran toiminta oli kuitenkin alkanut jo edellisenä syksynä vuopnna 1979, kun vuonna 1975 Suomeen muuttanut sensei Willy Ortiz piti ensimmäiset harjoitukset Ratinan stadionin massapukuhuoneella.
Alla oleva kuva on seuran ensimmäinen ryhmäkuva 80-luvun alusta.
Sensei Willy J. Ortiz 12.5.1940-15.8.2019
Sensei Ortiz syntyi Perussa 12.5.1940. Hän muutti Yhdysvaltoihin 60-luvun puolessa välissä, jossa hän myös aloitti karaten harjoittelun New Yorkissa. Hänen ensimmäisenä opettajanaan oli tuolloin yli 70-vuotias japanilainen Hiroshi Orito sensei, joka toimi JKA:n edustajana New Yorkissa. Muutama vuosi myöhemmin hänen opettajakseen tuli Masataka Mori sensei.

Sekä Orita että Mori senseiden opetustyylinä oli perinteinen japanilainen tapa, joka sisälsi pitkiä fyysisesti ja teknisesti hyvin raskaita harjoituksia.

Sensei Ortiz oli isokokoinen ja omasi kilpailuissa menestymisessä edellyttävän aggressiivisuuden, mutta myös teknisen lahjakkuuden. Hän voitti koko Amerikan katakilpailut vuosina 1969 ja 1979 sekä saavutti kumitessa kultaa ja hopeaa.

Ensimmäisen danin sensei Ortiz suoritti vuonna 1968. Vuonna 2018 hänelle myönnettiin 8. dan arvo.

Sensei Ortizin opettajina ovat olleet lukuisat maailman huippuopettajat, kuten senseit Nakayama, Nishiyama, Kisaka, Okasaki, Kase, Shirai ja hänen kanssaan läheisesti ystävystynyt Enoeda. Senseit Mori ja Enoeda kävivät useina vuosina opettamassa Suomessa.

Sensei Ortiz muutti Poriin kesällä 1975, jossa hän aloitti välittömästi karaten opettamisen ja perusti Porin Shotokan Dojo ry:n. Sensei Ortiz lähti levittämään JKA:ta Suomessa ja toimi JKA Suomen Shotokan Karate-Do Liitto ry:n päävalmentajana.

Alla olevassa kuvassa senseit Masataka Mori, Willy Ortiz ja Keinosuke Enoeda.

Seuran harjoitteluolosuhteet

Ratinan massapukuhuoneen ensimmäinen dojo
Tampereen Shotokanin harjoitukset pidettiin alkuvuosina Ratinan massapukuhuoneessa. Tila oli pieni ja välillä aivan täynnä innokkaita nuoria karatekoita. Jo ensimmäisenä toimintavuotena seurassa oli yli 40 harrastajaa ja viiden toimintavuoden jälkeen jo noin 100.

Alkuvuosien harrastajat muistavat tilat vielä erittäin hyvin. Talvella 30 asteen pakkasella ensimmäiselle ryhmälle lattia oli jääkylmä, toiselle suhteellisen sopiva täyden tungoksen jälkeen ja kolmas ryhmä sai liukastella hiestä ja ilman kosteudesta märällä betonilattialla.

Alla olevassa kuvassa Sensei Ortiz ja Markku Kuitti vuonna 1981.
Alkuvuosien jälkeen seura muutti ensin Messukylän Ekamarkettiin, johon kaupunki rakensi ensimmäiset harjoitustilat tamperelaisille budoseuroille (ks. kuva alla). Ekamarketin jälkeen seura siirtyi ensin vähäksi aikaa Finlaysonin tiloihin ja lopulta vuonna 1992 juuri valmistuneeseen Nääshalliin.
Ensimmäinen oma dojo Nääshallissa
Seura sai Nä'äshalliin muuton yhteydessä ensimmäistä kertaa ensimmäisen oman dojon, johon rakennettiin puulattia, toimisto ja varasto. Samalla dojoon saatiin makiwarat ja senseiden kuvat seinälle.

Budosalissa 2 harjoiteltiin huhtikuuhun 2021 asti ja muutaman kuukauden evakossa olon jälkeen seura sai uudet isommat ja paremmin varustellut tilat Nääshallin entisestä miekkailusalista.

Karate ja seura mediassa

Seuran politiikka näkyi myös mediassa
Sensei Ortizin opetuksen ydin oli traditionaalisessa karatessa ja siinä, että karate on elämää varten. Karaten ensimmäinen "buumi" oli ollut 70-luvulla Bruce Leen elokuvien tuoman innostuksen myötä. Karateen tuli suuri ryntäys vuonna 1984 ilmestyneen Karate Kid -elokuvan saattelemana. Karate tuli tunnetuksi ja myös sen "filosofinen" puoli alkoi kiinnostaa ihmisiä. 
Seuran nykyinen puheenjohtaja ja päävalmentaja Juha Kreus (ent. Leppänen) valittiin seuran hallituksen puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran joulukuussa 1984. Kreusin johdolla seura pyrki erottumaan välillä hyvinkin negatiivista mainetta saaneena lajina muista "karateseuroista".

Seura on yksi Suomen menestyksekkäimmistä kilpakarateseuroista

Karate kilpaurheiluna
Kilpakarate on osa karatea, mutta vain osa. Tampereen Shotokanissa kilpailutoiminta päästiin aloittamaan muutaman toimintavuoden jälkeen ja seura järjesti ensimmäiset kansalliset Tampere Open kilpailut vuonna 1983. 

Alla olevassa kuvassa Harri Lehtola, Juha Kreus ja Olli Ortiz harjoittelemassa joukkuekataa ja kumitea Ratinan stadionin nurmella kesällä 1986.
Seuran ja yksi Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin kilpailija Olli Ortiz voitti urallaan lukuisia SM-mitalleita, EM-prossia ja MM-hopeaa.
Ollin lisäksi seurasta on tullut useita SM-mitalisteja ja maajoukkuekaratekoita, myös naisia.

Kansalliset ja kansainväliset leirit

Sensei Morin leiri 1981

Seura on järjestänyt toimintansa aikana lukuisia Shotokan-leirejä. Ensimmäinen leiri pidettiin Ratinan voimistelusalissa toukokuun lopulla vuonna 1981. Tuolloin leiriä tuli pitämään sensei Ortizin opettaja sensei Mori.

Alkuvuosina leirit olivat keskiviikosta sunnuntaihin ja kukin harjoitus kesti puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Leirit olivat fyysisesti hyvin raskaita. Osallistujia oli toista sataa useista eri seuroista ympäri Suomen. 
Sensei Keinosuke Enoeda, joka toimi myös JKA Euroopan päävalmentajana, vieraili usein Suomessa pitämässä kesäleirejä ja pitämässä dan-kokeita, kuten sensei Morikin.

Alla olevat kuvat ovat sensei Enoedan leiriltä Amurin koululla kesäkuussa 1986.

Sensei Willy J. Ortiz in memoriam

Sensei Ortiz menehtyi 15.8.2019 vain puoli vuotta sen jälkeen, kun hän jäi "eläkkeelle" ja luovutti seuran päävalmentajuuden seuraajalleen Juha Kreusille helmikuussa 2019. Hänen viimeiset sanat Kreusille viikkoa ennen kuolemaansa olivat "We did a good job".

Japan Karate Association Tampere ry

Uusi päävalmentaja sensei Juha Kreus
Seura sai uuden päävalmentajan helmikuussa 2019, kun seuran kasvatti ja sensei Ortizin vyöarvoltaan vanhin oppilas Juha Kreus (JKA 4. dan) otti seuran toiminnan vastuulleen. Päävalmentajan tehtävään Kreusin nimesi sensei Ortiz. 

Päävalmentajan ja puheenjohtajan tehtävien ohella Kreus on sitoutunut vaalimaan sensei Ortizin perintöä ja jatkamaan aidon ja alkuperäisen japanilaisen karaten levittämistä Tampereella ja koko Suomessa. Kreus toimii myös JKA:n maaedustajana Suomessa.

Alla olevassa kuvassa nuori Kreus Englannissa JKA:n leirillä 1987 kuukautta ennen 1. dan-arvon suorittamista ja värikuvassa sensei Nakan leirillä Suomessa vuonna 2019.
Juha Kreus (ent. Leppänen) on syntynyt vuonna 1966 ja aloittanut ensin nyrkkeilyn ja sen jälkeen karaten Tampereella vuonna 1976. Vuosien säännöllisen epäsäännöllisen harjoittelun jälkeen Kreus aloitti sensei Ortizin oppilaana tammikuussa 1984.

Kreus erosi seurasta joulukuussa 1997, jonka jälkeen hän jatkoi karaten harjoittelua ja opettamista roninina eli isännättömänä samuraina useissa eri seuroissa Suomessa ja ulkomailla. Kaikkiaan 46 vuotta karaten parissa, koko ajan säännöllisesti harjoitellen ja kesästä 1984 alkaen opettaen, on muokannut Kreusin valmennusfilosofiaa. Omalla karatepolullaan hän on nähnyt mitä on aito ja alkuperäinen japanilainen karate, jota JKA edustaa, ja nähnyt myös sen mitä se ei saa olla.
 
Alla Kreusin peruskurssikuva maaliskuulta 1984.
Kreus suoritti ensimmäisenä seurassa mustan vyön kesällä 1987 sensei Morille. Toisen danin Kreusille myönsi sensei Enoeda vuonna 1993, kolmannen JKA:n nykyinen päävalmentaja sensei Ueki vuonna 2018 ja samoin neljännen vuonna 2021. Kreusilla on ainoana Suomessa JKA:n Instructor B-lisenssi, Judge B-lisessi ja Examiner C-lisenssi.

Kreus matkusti vuonna 2018 Japaniin JKA:n leirille, jolloin hänelle myönnettiin oikeus käynnistää JKA:n toiminta uudelleen Suomessa. Tämän jälkeen Kreus on käynyt korona-aikaa lukuunottamatta kahdesti vuodessa Japanissa harjoittelemassa.

Kreusilla on suorat suhteet JKA:n Japanin Honbu Dojoon, joten seurassa noudatetaan JKA:n standardeja ja toimintaperiaatteita.

Suoraa Japanin JKA-yhteyttä haluttiin korostaa, joten seura muutti 40-vuotisjuhlavuotenaan 2020 nimekseen Japan Karate Association Tampere ry. Tällä halutaan myös tuoda esiin seuran ydintoimintaa eli aidon ja alkuperäisen japanilaisen karaten sekä budo- ja bushidokulttuurin opetusta.

Alla olevissa kuvissa Kreus Japanissa: vasemmalla Suomessakin vierailleen JKA:n apupäävalmentaja sensei Oguran kanssa, oikealla ylhäällä sensei Gichin Funakoshin muistopaikalla Tokiossa ja alla Okinawalla.
Kreusin johdolla seurassa alettiin tekemään paljon muutoksia ja kehitystyötä. Lyhyessä ajassa alle 20 jäsenen seuraan palasi kymmeniä uusia harrastajia ja peruskurssit kasvoivat muutamasta harrastajasta kymmeniin. Vuoden 2021 aikana seuraan kirjattiin yli sata uutta harrastajaa ja vuoden 2022 alussa ylitettiin 200 harrastajan määrä.

Pelkästään joulukuussa 2022 myönnettiin yli 90 uutta vyöarvoa.

JKA Instructor Course - valmentajakoulu

JKA käynnisti Japanissa vuonna 1957 ammattivalmentajakoulutuksen (JKA Instructor Course), joka on edelleen ainutlaatuinen koulutusohjelma maailmassa. Koulutusohjelma perustui yliopistolliseen tutkimukseen karatesta, joka on edelleen JKA:n teknisen opettamisen perusta.

Suurimmat muutokset seurassa liittyivät opetuspedagogiaan. Mallia otettiin Japanista ja seurassa alettiin noudattamaan kaikkia aidon ja alkuperäisen japanilaisen karaten oppeja. Omaksuttiin JKA:n kihon-, kata- ja kumitestandardit, jokainen harjoitus suunnitellaan ja on osana uutta kurssimuotoista opetusta, joka mahdollistaa suunnitelmallisen etenemisen niin harrastajan kuin valmennuksenkin näkökulmasta. Myös valmennuksen sisältöön ja valmentajakoulutukseen on panostettu.

Seura sai vuoden 2021 keväällä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen JKA Instructor Course -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on kouluttaa lisää JKA-valmentajia ympäri Suomea. Kurssilla on tällä hetkellä yli 50 ruskean ja mustan vyön arvoista osallistujaa eri puolilta Suomea. 

Seura panostaa kaikkien valmentajien jatkuvaan koulutukseen. Valmentajia koulutetaan yhteistyössä Suomen Karateliiton, Varalan, Vierumäen, Pajulahden sekä useiden eri koulutusorganisaatioiden kanssa.

Alla oleva kuva kesäkuussa 2021 alkaneesta JKA Instructor Course -aloitusjaksolta sekä Englannin päävalmentajan sensei Yoshinobu Ohtan Instructor -kurssilta Lahdessa syksyllä 2022.

Korkeatasoiset vierailijavalmentajat

Seurassamme vierailee kaksi kertaa vuodessa JKA:n korkeatasoisia ammattivalmentajia.

Koryu Uchinadi

Osana opetus- ja sisältöuudistusta laajensimme tai pikemminkin syvensimme seuran lajitarjontaa. Seurassamme voi nyt harjoitella perinteisen JKA-karaten lisäksi myös Koryu Uchinadia (KU), joka perustuu katojen tulkintaan. KU:ssa harjoitellaan katojen sovelluksia eli bunkaita. KU-harjoituksiin voi osallistua vähintään 16-vuotiaat vihreän vyön harrastajat.

Koryu Uchinadi on itsepuolusta ja voimankäyttöä. Sitä harjoitellaan myös säännöllisesti osana normaaleja viikkoharjoituksia.

Koryu Uchinadin päävalmentajana toimii Ari Nuutinen (Koryu Uchinadi 3. dan, Shotokan 1. dan).

Olympiakarate

Kilpailutoiminta on edelleen yksi keskeinen osa seuramme toimintaa. Perustimme kilpailutoiminnasta ja kumitesta kiinnostuneille oman olympiakarateryhmän

Kilparyhmäläiset harjoittelevat säännöllisesti normaaleissa viikkoharjoituksissa sekä lisäksi omissa viikottaisissa kilparyhmäharjoituksissa.

Seuramme on hyvin aktiivinen toimija Suomen Karateliitossa ja olimme lähes kahdenkymmenen henkilön voimin mukana myös nuorten 2021 EM-kisojen toimitsija, lääkäri ja tuomarointitehtävissä.

Leiritoiminta

Järjestämme yhdessä JKA Finlandin muiden jäsenseurojen kanssa useita leirejä ja yhteisharjoituksia vuodessa.

Vuosittain järjestämme kesä- ja talvileirit, joihin tulee aina ammattivalmentaja JKA:n Honbu Dojolta Japanista. Leirit ovat korkeatasoisia ja hyvin suosittuja.

Oma Dojo

Yksi suurin muutos seuran toimintaan tapahtui syksyllä 2021, kun saimme täysin omat harjoitustilat Nääshallista. Muutimme vanhasta budosalista 2 entisen miekkailusalin tiloihin (uusi budosali 2). Tilat kasvoivat n. 170 neliöön. Omaan dojoon rakennettiin erinomainen puulattia sekä toimisto/myymälä. Lisäksi tilassa on Japanin online-harjoituksia varten 100 tuuman televisio ja kamerat sekä ns. Hojo Undo -harjoitustila, jossa voi alkuverrytellä ja/tai kuntoilla erilaisilla apuvälineillä.
Created by Juha Kreus®
Copyright (c) 2023, All Rights Reserved.
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
Evästeiden tiedot
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
OK, ymmärrän